Categorieën
Bedrijfsvoering Werkgeverschap

De werkomgeving

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is een breed begrip. In het arbeidsrecht zijn veel verplichtingen voor de werkgever opgenomen. Dit zijn met name beginselen die betrekking hebben op de verhouding tussen werkgever en werknemer. Steeds meer organisaties willen hierin een stap verder gaan, want goed werkgeverschap draagt bij aan gelukkige werknemers en daardoor aan het succes van de organisatie. Als zodanig is goed werkgeverschap ook onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen laten bij het nemen van bedrijfsbeslissingen niet alleen het effect op de winst, maar ook de gevolgen voor mensen binnen en buiten het bedrijf en het milieu een belangrijke rol spelen.

Wij hebben een checklist gemaakt om bewustwording te creëren en inzicht te krijgen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze checklist bevat ook het onderwerp ‘Werkgeverschap’. Dit onderdeel bevat vragen die als volgt gerubriceerd zijn:

 1. Werkomgeving
 2. Stimuleren gezondheid
 3. Welzijn van de medewerkers
 4. Rapportage op gebied van HR

Wij geloven dat deze onderwerpen in hoge mate bepalen of uw HR Beleid met recht kan worden omschreven als maatschappelijk verantwoord, of zo u wilt: duurzaam. Ook bepalen deze onderwerpen in hoeverre u invulling geeft aan goed werkgeverschap.

 

Stap 1: Werkomgeving

In Nederland staat in de Arbowet dat alle plekken waar mensen werken, zo veilig en gezond mogelijk moeten zijn. Er staat echter niet in hoe bedrijven dat precies moeten aanpakken. De verplichte Risico- Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is als onderdeel van de Arbowet een algemeen onderzoek naar de gevaren en risico’s binnen het bedrijf.
Dit levert de volgende inzichten op:

 • Welke arbeidsrisico’s zijn er voor het personeel
 • Welke maatregelen zijn er al genomen om schade aan de gezondheid van personeel te voorkomen
 • Welke maatregelen moeten er nog genomen worden (plan van aanpak)

De Arbowet en RI&E bevatten prima basisverplichtingen, maar deze bepalen nog niet of een medewerker zich prettig voelt. De grootte van de werkplek, de afstelling van de stoel etc. liggen vast in de wet, maar het design van het kantoor bijvoorbeeld heeft ook invloed op het welzijn van de medewerkers. Niet ieder bedrijf is gevestigd in een ‘state of the art’ kantoorpand, maar relatief simpele maatregelen kunnen in ieder pand bijdragen aan het prettig voelen in de werkomgeving.

Enkele voorbeelden:

 • Promoot fysieke beweging
 • Plaats planten in iedere ruimte
 • Biedt werknemers verschillende soorten werkruimten. Een kantoortuin heeft voordelen, maar leidt ook af
 • Creëer, indien mogelijk, ruimten waar mensen zich kunnen terugtrekken om geconcentreerd te kunnen werken, overleg te hebben etc.
 • Gebruik kleuren en materialen in het kantoor die de gemoedstoestand bevorderen

 [/vc_column_text][vc_column_text padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ border_top=”1″ border_right=”1″ border_bottom=”1″ border_left=”1″ border_color=”#000000″ border_style=”solid” border_radius=”1″]Enkele jaren geleden bezocht ik regelmatig een bedrijf in het centrum van Amsterdam. In die periode werden verdiepingen heringericht. Geen vaste werkplekken met lades meer, maar tafels met een scherm en een mooie kastenwand, waar iedere medewerker een kast had om laptop, documenten en persoonlijke spullen in op te bergen. Het hart werd gevormd door een centrale ruimte, met koffie en theefaciliteiten (met een door de medewerkers zelf geteste en uitgekozen koffiebonen machine) een keuken-/leestafel en een plantenrek. Iedereen die dat wilde kon een plantje bij zijn werkplek zetten, onder de voorwaarde dat hij aan het eind van de dag weer werd teruggezet en verzorgd werd. Een vergaderruimte was bijvoorbeeld ingericht als een klassieke bibliotheek in een landhuis, met boekenkasten, fauteuils en al. De werkdruk bij dit bedrijf is vrij hoog, maar met het creëren van deze werkomgeving wordt wel bereikt dat medewerkers in een prettige omgeving op effectieve wijze kunnen werken. De flexibele werkplekken werden ook ingevoerd omdat er door groei van de onderneming en het aantal personeelsleden theoretisch steeds meer ruimte nodig was, terwijl vanwege reizen, parttime- en thuiswerken in de praktijk vaak velen niet aanwezig waren. Naast een prettige werkomgeving ook een kostenbesparing op huisvesting.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]