Categorieën
Bedrijfsvoering Commerciële kansen

Draag met deze 4 tips gemakkelijk bij aan MVO

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Uit meerdere onderzoeken onder consumenten en ondernemers blijkt dat de meerderheid wel beseft dat ze moet verduurzamen, maar niet weet op welke manier ze dat het beste kan doen. MVO is onontkoombaar, maar hoe doe je het?

Wij hebben daarom 4 tips waarmee je op een snelle en gemakkelijke manier kunt bijdragen aan MVO. Het handige aan deze tips is dat je simpelweg direct kunt starten, zonder dat hiervoor beleidsdocumenten of kosten gemaakt moeten worden. De gedragsverandering van alle betrokkenen wordt toekomstgericht en de uitkomsten hebben a) direct effect op uw bedrijf en b) resulteren in lagere kosten.

 

De 4 tips

  1. Laat iedereen binnen het bedrijf een rol in spelen
  2. Moedig creativiteit aan bij het meedenken
  3. Geef positieve feedback over de inbreng en het gedrag
  4. Deel de uitkomsten als gevolg van de gedragsverandering

 

1. Laat iedereen binnen het bedrijf een rol spelen

Werknemers hebben bij het uitoefenen van hun functie meestal wel een idee hoe zaken anders aangepakt kunnen worden. Op kantoor kun je bijvoorbeeld minder printen, of beeldschermen en printers altijd uitzetten na gebruik. In het magazijn of productiefaciliteit kun je besparen op het hergebruiken -of anders gebruiken- van diverse materialen. Niet iedere werknemer zal vanaf het begin al inbreng hebben of met goede ideeën komen, maar het feit dat er wel de mogelijkheid is om mee te denken, zullen ze waarderen. Wanneer je blijft benadrukken dat het door kleine stappen behapbaar blijft, zal de weerstand -die er ongetwijfeld ook is- verminderen.

 

2. Moedig creativiteit aan

Met gezond verstand, flexibiliteit en creativiteit kan veel bereikt worden. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen: Is het noodzakelijk om iedere dag met de auto naar het werk te komen? Is dit relatiebezoek echt van belang? Waarom hebben we nog een aantal printers staan als we grotendeels papierloos werken? Waarom gebruiken we wegwerp bekertjes en plastic roerstaafjes voor de koffie?

 

3. Geef positieve feedback over de inbreng en het gedrag

Als leiding zul je moeten laten blijken dat je de aangedragen ideeën waardeert, en dat je transparant bent over de uitkomsten ervan. Op deze manier zal er een positieve attitude ontstaan. Hierdoor zullen ook de sceptici aanhaken en de al eerder aangehaakte werknemers nog enthousiaster worden. Men zal het leuk vinden om een steentje bij te dragen.

 

4. Deel de uitkomsten

Het is heel mooi als je met je personeel kunt delen dat de verbruikte hoeveelheid papier, energie of getankte liters brandstof is verminderd, simpelweg door wat zij bedacht hebben. Het zal medewerkers ook motiveren om na te blijven denken over de volgende stappen die gezet kunnen worden zonder dat er kosten gemaakt worden. Of misschien later zaken die aangepakt kunnen worden, maar wel een investering vragen. Beperk het delen van de uitkomsten niet tot één of enkele keren, maar maak er een periodieke rapportage van. Zo wordt de gedragsverandering duurzaam, wordt mogelijk zelfs een hekel onderwerp bespreekbaar, en kunnen er weer vervolgstappen worden gezet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]