Categorieën
Bedrijfsvoering

In 5 stappen inzicht in uw duurzaamheidsbeleid

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hoe starten met duurzaamheid?

In onze vorige blog gaven we tips over hoe je als bedrijf kunt starten met MVO en duurzaamheid, simpelweg door het personeel mee te laten denken en met ideeën te laten komen. Door personeel zelf te laten meedenken, zal het minder moeite kosten om het gedrag van het personeel te veranderen. Door intern draagvlak kun je zo impact maken zonder dat hiervoor beleidsdocumenten of kosten gemaakt moeten worden.

In deze blog leggen we uit hoe je met 5 eenvoudige stappen inzicht krijgt in de manier waarop jouw organisatie nu bezig is met duurzaamheid. Met andere woorden: je meet wat je op dit moment teweegbrengt, en stelt vast wat je uiteindelijk wilt bereiken. De 5 stappen zijn:

  1. Benoem wat je wilt weten
  2. Verzamel gegevens
  3. Controleer de kwaliteit van de gegevens
  4. Bepaal doelstellingen
  5. Deel de uitkomsten met de organisatie

 

  1. Benoem wat je wilt weten

Bij duurzaamheid wordt onderscheid gemaakt tussen milieu gerelateerde, sociale en economische aspecten. Milieu gerelateerd aspecten zijn bijvoorbeeld: energie- en waterverbruik, mogelijk lozing van water, afval, papierverbruik, transport, mobiliteit en uitstoot. Bij sociale aspecten kun je denken aan opbouw van het personeelsbestand, ziekteverzuim, personeelsverloop en gemiddeld aantal uren opleiding.

De economische aspecten hebben met name betrekking op geldstromen van klanten naar leveranciers en geldverstrekkers en de financiële verslaglegging. Door te starten met de milieu gerelateerde en sociale aspecten hou je het proces relatief simpel en behapbaar. Je kunt er ook voor kiezen om je de eerste keer te beperken tot een kernactiviteit en in een later stadium meer te doen.

 

  1. Verzamel gegevens

Als in stap 1 duidelijk is benoemd wat je wilt weten, kunnen de meeste gegevens al worden verzameld met facturen en rapporten. Je kunt ook altijd zoeken naar informatie die verkregen is van leveranciers en dienstverleners. Zo kijk je dus wat er op het gebied van duurzaamheid al gemeten wordt en wat eventueel makkelijk op te vragen is. Hanteer daarbij altijd een gelijke periode, bijvoorbeeld een kalenderjaar. Mogelijk vergt dat bij sommige bronnen wat moeite. Je moet dan de afweging maken of het prioriteit heeft om er veel tijd en energie in te steken.

 

  1. Controleer de kwaliteit van de gegevens

In deze stap analyseer je of de gegevens recent genoeg, betrouwbaar zijn en of er nog iets ontbreekt. Zorg ervoor dat appels met appels worden vergeleken.

 

  1. Bepaal doelstellingen

Als bekend is wat de huidige stand van zaken is (de nulmeting) kun je beschrijven hoe je deze aspecten in de toekomst wilt verbeteren en welke acties daarvoor nodig zijn. Druk de doelstelling altijd uit in percentages. Wees daarbij realistisch, maar wel ambitieus en zo concreet mogelijk. Door acties te koppelen aan doelstellingen krijg je een handig werkdocument waar je als organisatie iets mee kunt.

 

  1. Deel de uitkomsten met de organisatie

Door binnen de organisatie te rapporteren over de huidige stand van zaken wat betreft duurzaamheid, de doelstellingen voor de toekomst en de acties die daaraan gekoppeld zijn, creëer je intern draagvlak. Als het personeel bij het benoemen van de acties al betrokken is, zal de kans van slagen om de doelstellingen te halen en impact te maken nog groter zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]