Categorieën
Wet- en regelgeving

Maatschappelijk verantwoord: de nieuwe norm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sneeuwbaleffect

Recentelijk zijn de uitkomsten van een onderzoek naar duurzaam ondernemen in het MKB gepubliceerd. Het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel was verantwoordelijk voor het onderzoek. De uitkomsten zijn redelijk voorspelbaar, maar geven wel stof tot nadenken: waar zit het vast, waar liggen de kansen?

 

Uitkomsten van het onderzoek

Ondernemers in het MKB zouden méér met duurzaam ondernemen doen als:

  • Duurzaam ondernemen kosten bespaart of extra inkomsten oplevert
  • Wet- en regelgeving eisen stelt rond duurzaam ondernemen
  • Klanten meer eisen stellen op het gebied van duurzaam ondernemen
  • Er een duidelijke marktvraag is naar duurzame producten of diensten
  • Bedrijven zich beter kunnen onderscheiden door duurzaam te ondernemen

Waar worstelen MKB-ondernemers mee?

Stijgende kosten, klanten die niet bereid zijn meer te betalen, gebrek aan tijd en/of onvoldoende kennis in huis.

 

Onderzoek ter discussie

De vraag is of de antwoorden in dit onderzoek niet teveel gericht zijn op de korte termijn…? Er is op veel vlakken een tendens gaande dat de vrijblijvendheid niet lang meer zal duren. De Nederlandse politiek lijkt terughoudend, maar wettelijke eisen zijn er al, of gaan komen.

Voorbeelden van wet en regelgeving:

  • De wet milieubeheer stelt al jaren eisen op gebied van energiebesparing, de overheid handhaaft sinds 2019
  • Belasting op CO2 uitstoot bestaat al in andere landen, dat gaat hier ook zeker komen
  • De ban op wegwerpplastic wordt vanaf 2021 EU-breed ingevoerd

 

Kwestie van tijd: sneeuwbaleffect

Door deze wet- en regelgeving (en de handhaving ervan) zullen klanten ook meer eisen stellen. Daarnaast wordt maatschappelijk verantwoord inkopen de norm. Dit leidt tot transparantie in de keten en een focus op arbeidsomstandigheden bij productie, de impact op het milieu en het betalen van een eerlijke prijs voor producten en diensten.

 

Klaar voor de toekomst

Kortom: als het balletje eenmaal aan het rollen gaat, zullen de ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen. Door nu te onderzoeken hoe u met concreet beleid maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen, bereidt u zich voor op de onafwendbare marktwerking die binnen afzienbare tijd zal ontstaan.

Casty Consult kan u daarbij ondersteunen met een MVO Business Case. In korte tijd voeren we een nulmeting uit door middel van een questionnaire. Deze nulmeting resulteert in een rapportage.  Hierin geven we aan bij welke thema’s aanzienlijke verbetering mogelijk is door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Hoe u de maatregelen kunt nemen en welke kostenbesparing en vergroting van commerciële kansen u hiermee kunt realiseren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Categorieën
Wet- en regelgeving

Wet Milieubeheer? Dit zijn de voordelen

[vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sinds 1993 bestaat in Nederland de Wet Milieubeheer. In deze wet staat dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Veel bedrijven weten echter niet dat deze wet bestaat. Gemeenten en provincies handhaafden deze wet ook niet. Vanaf 2019 komt daar hopelijk verandering in. Er gaat gehandhaafd worden en de bewijslast komt bij bedrijven te liggen.

In deze blog leest u welke factoren bepalen in hoeverre u moet voldoen aan de Wet Milieubeheer. Daarnaast wordt uitgelegd met welke relatief simpele stappen u dat kunt bereiken. Naast dat dit geld bespaart en andere voordelen oplevert is het ook nog eens een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Eerst even wat meer informatie. Als uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas per jaar verbruikt, moet u uiterlijk 1 juli 2019 aan de bevoegde instantie laten weten welke energiebesparende maatregelen u heeft getroffen. Aangezien de politiek en overheid veelvuldig in het nieuws zijn over deze wet en de daaruit vloeiende verplichting, worden door vele partijen – al dan niet gratis – energiescans aangeboden. Dat is mooi, want het levert gratis advies op voor besparing en verbetering. Maar is dit voor u een logische eerste stap?

Onze checklist dient om bewustwording te creëren en inzicht te verkrijgen. Onder ‘duurzaamheid kantoor/gebouw’ staan vragen die betrekking hebben op het binnenklimaat, verlichting en energiebesparing. Wij zijn ervan overtuigd dat de antwoorden op deze vragen mede bepalen wat voor uw bedrijf de meest geschikte aanpak is. Dit kan een energiescan zijn, maar bijvoorbeeld ook een lichtscan of een onderzoek naar het binnenklimaat. Een goed binnenklimaat en juiste verlichting kan resulteren in: betere werkomstandigheden, beter lichtniveaus op de werkplek, mogelijk hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.[/vc_column_text][vc_column_text margin_top=”0″ margin_right=”0″ margin_bottom=”0″ margin_left=”0″ padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ border_top=”1″ border_right=”1″ border_bottom=”1″ border_left=”1″ border_color=”#606060″ border_style=”solid” border_radius=”1″]Onder het kopje MVO kom je op websites vaak statements tegen als: “We hebben oog voor het milieu, we gebruiken groene stroom…” of “We gaan zuinig om met energie en gaan verantwoord om met natuurlijke hulpbronnen.” Mijn ervaring is dat vaak niet specifiek omschreven wordt wat men wil bereiken in termen van reductie van energie, water of uitstoot, waardoor in een MVO verslag nietszeggende teksten staan.

Concrete doelstellingen vragen om het nemen van maatregelen en mogelijk doen van investeringen, die nodig zijn om te kunnen besparen. Denk aan gebruik van LED-verlichting, plaatsen van sensoren, maar ook het uitzetten van beeldschermen en minder printen. Op basis van deze aanpak kunnen vervolgens periodiek gegevens worden verzameld ten behoeve van kwantitatieve rapportages. Dat dit door relatief simpele stappen resulteert in harde besparingen, waarmee waarschijnlijk ook aan de wet wordt voldaan, is voor ons een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. People, planet en profit in harmonie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]