Categorieën
Bedrijfsvoering Werkgeverschap

Rapportage op het gebied van HR

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is een breed begrip. Steeds meer organisaties willen een stap nemen; goed werkgeverschap draagt namelijk bij aan gelukkige werknemers en daardoor ook aan het succes van de organisatie. U leest in verschillende blogs hoe u in 4 stappen op een snelle en gemakkelijke manier kunt bijdragen aan goed werkgeverschap. Deze week stap 3.

 1. Werkomgeving
 2. Stimuleren van gezondheid
 3. Welzijn van medewerkers
 4. Rapportage op gebied van HR

 

Stap 4: Rapportage op het gebied van HR

Het opstellen van een sociaal jaarverslag is geen verplichting, tenzij een organisatie een personeelsvertegenwoordiging heeft. Ook in dat geval gaat het slechts om minimaal 1x per jaar een rapportage over het sociaal beleid dat gevoerd is en het aantal personen en verschillende groepen die er werken. Indien er sprake is van meer dan 500 werknemers is een MVO-jaarverslag wel verplicht.

Hoe meet u of uw organisatie voldoende invulling geeft aan goed werkgeverschap? Wij stellen in onze checklist enkele vragen over rapportages.

Het monitoren van HR-meetinstrumenten draagt in onze optiek bij aan bewustwording of het HR-beleid als maatschappelijk verantwoord kan worden beschouwd. Als er geen werknemerstevredenheid wordt gemeten en de effecten van de HR-activiteiten niet worden gemonitord, worden conclusies alleen op gevoel bepaald. Dit is juist iets wat u niet wilt als u goed werkgeverschap nastreeft. Dergelijke activiteiten vragen geen grote investeringen, maar leveren uiteindelijke wel het een en ander op.

Op transparante wijze meten en rapporteren verbetert de kwaliteit van beslissingen en verhoogt de betrokkenheid.

 

[/vc_column_text][vc_column_text padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ border_top=”1″ border_right=”1″ border_bottom=”1″ border_left=”1″ border_color=”#000000″ border_style=”solid” border_radius=”1″]

Dit jaar was ik medeauteur van de MVO-paragraaf van het externe jaarverslag van een bedrijf. In dit verslag hebben we niet alleen beschreven wat de core values zijn, welk HR-beleid wordt gevoerd, hoeveel mensen werkzaam zijn en welk ziekteverzuim is geregistreerd. Maar ook hoe het bedrijf bij wil dragen aan het welzijn van haar medewerkers, op welke wijze het in de productie omgeving en magazijn gevaarlijke situaties tracht te voorkomen en hoeveel incidenten met welk verzuim er zijn geweest.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Categorieën
Werkgeverschap

Welzijn van medewerkers

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is een breed begrip. Steeds meer organisaties willen een stap nemen; goed werkgeverschap draagt namelijk bij aan gelukkige werknemers en daardoor ook aan het succes van de organisatie. U leest in verschillende blogs hoe u in 4 stappen op een snelle en gemakkelijke manier kunt bijdragen aan goed werkgeverschap. Deze week stap 3.

 1. Werkomgeving
 2. Stimuleren van gezondheid
 3. Welzijn van medewerkers
 4. Rapportage op gebied van HR

 

Stap 3: Welzijn van de medewerkers

Het begrip ‘welzijn’ wordt vaak in relatie met gezondheid gebruikt. Onder welzijn verstaan we de mate waarin een medewerker zich in zijn behoeften bevredigd voelt. Onze checklist bevat bij dit onderwerp o.a. vragen over de mate waarin u als werkgever – buiten de wettelijke regelingen – toestaat werk te combineren met de privé-situatie. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van mogelijkheden om thuis te werken. Basale, maar niet vanzelfsprekende, zaken zoals het bieden van opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden en het houden van functionerings- en/of beoordelingsgesprekken leveren in onze optiek ook een bijdrage aan het welzijn van de medewerker.

 

Thuiswerken?

Over thuiswerken is in de loop der jaren veel geschreven en het kent nog steeds vele voor- en tegenstanders. Of thuiswerken geschikt is hangt geheel af van de soort functie. Uit onderzoeken is gebleken dat, mede door het vertrouwen dat een bedrijf schenkt, thuiswerken o.a. resulteert in:

 • verhoogde inzet
 • meer werktevredenheid
 • hogere organisatiebetrokkenheid
 • minder verloop
 • lagere kosten

Alleen al het ontbreken van woon-werkverkeer op dagen dat thuis gewerkt wordt draagt bij aan het welzijn van de medewerker. Naast dat het dus bijdraagt aan het welzijn, vallen de reiskosten ook nog eens weg.

Als nadelen worden ervaren:

 • niet meer loskomen van werk, als werkplek en privé niet worden gescheiden
 • minder makkelijk contact met collega’s

Wanneer je collega’s blijft ‘ontmoeten’ bevorder je inspirerend contact en creativiteit. Er moeten om deze redenen duidelijke afspraken gemaakt worden over de onderlinge afstemming als team. Hoe vaak wil je elkaar ontmoeten en onder welke omstandigheden wordt er thuis gewerkt? Wat wel belangrijk is om te weten: de Arboregels voor thuiswerken, over bijvoorbeeld beeldscherm- en computerkwaliteit, zijn voor de werkgever hetzelfde als op kantoor.

 

Een goede werkgever zijn

Ook niet-materiële aspecten spelen een niet te onderschatten rol in het welzijn van de medewerker. Denk hierbij aan het bespreekbaar maken van problemen thuis, het tonen van oprechte interesse bij ziekteverzuim – los van hetgeen in de Arbowet is vastgelegd – of bij het overlijden van een dierbare. Zo’n gesprek of bezoek kan soms heftig zijn, maar kan voor beide partijen ook leiden tot inzicht en een nauwere band. De rol van de leidinggevende is hierin cruciaal. Om echt te kunnen weten wat er speelt op zakelijk en persoonlijk vlak bij een medewerker, zul je regelmatig een overleg in moeten plannen. Een werknemer wil gezien en gehoord worden.[/vc_column_text][vc_column_text padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ border_top=”1″ border_right=”1″ border_bottom=”1″ border_left=”1″ border_color=”#000000″ border_style=”solid” border_radius=”1″]Bij een bedrijf waar ik directielid was, hadden we een ongeschreven regel. Bij het overlijden van een dierbare van een collega -die ons daarover inlichtte-, zou er minimaal één directielid bij de uitvaartplechtigheid aanwezig zijn. Dit heeft in de loop der jaren geleid tot een hechte band met de medewerkers, mede door het delen van lief en leed.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Categorieën
Werkgeverschap

Stimuleren van gezondheid

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is een breed begrip. Steeds meer organisaties willen een stap nemen; goed werkgeverschap draagt namelijk bij aan gelukkige werknemers en daardoor ook aan het succes van de organisatie. U leest in verschillende blogs hoe u in 4 stappen op een snelle en gemakkelijke manier kunt bijdragen aan goed werkgeverschap. Deze week stap 2.

 1. Werkomgeving
 2. Stimuleren van gezondheid
 3. Welzijn van medewerkers
 4. Rapportage op gebied van HR

 

Stap 2: Stimuleren gezondheid

Volgens Elaine Cohen, HR-auteur, levert investeren in de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers veel op. De gerealiseerde besparingen door gezondheidsprogramma’s -die bij diverse Nederlandse bedrijven werden geïmplementeerd- maken de investeringen meer dan goed. Enerzijds door productievere en fittere werknemers, anderzijds door minder stress gerelateerde klachten, verzuim en alle daaraan verbonden kosten.

Een gezonde geest in een gezond lichaam kan bevorderd worden door sporten, vitaliteitsprogramma’s (yogales, mindfullness), maar ook door het geven van informatie over voeding, stressmanagementcursussen of het faciliteren van een-stoppen-met rokenprogramma.

Geluk op de werkvloer is een niet te onderschatten factor. Het is geen “nice to have”, maar een “must have” zoals Pepijn Happel beschrijft in zijn e-book ‘Van Functioneren naar Floreren’. Wanneer werknemers eruit halen wat erin zit, voelen ze zich sterker verbonden met de organisatie, zijn ze creatiever, veerkrachtiger, stressbestendiger, gezonder en minder vaak ziek.

Ook hier geldt dat met relatief weinig middelen veel bereikt kan worden.

[/vc_column_text][vc_column_text padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ border_top=”1″ border_right=”1″ border_bottom=”1″ border_left=”1″ border_color=”#000000″ border_style=”solid” border_radius=”1″]In Rotterdam wordt ieder jaar de ‘Harbour run’ georganiseerd. Dit is een obstacle run van ruim 10 km in het gebied bij de Waalhaven, waaraan met name teams meedoen van bedrijven die op een of andere wijze aan de haven gerelateerd zijn. Toen ik leidinggaf aan een zeevrachtexpeditiekantoor heb ik zelf met een team deelgenomen. Het mooie was dat, voorafgaand aan het evenement, diverse medewerkers wekelijks na werktijd samen trainden. Tijdens het evenement stonden andere werknemers langs de route om aan te moedigen. Door deel te nemen en de best wel zware run te volbrengen was er voldoening bij de deelnemers en ontstond er een saamhorigheid tussen iedereen die die dag aanwezig was. Directie, leidinggevenden en medewerkers.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Categorieën
Bedrijfsvoering Werkgeverschap

De werkomgeving

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is een breed begrip. In het arbeidsrecht zijn veel verplichtingen voor de werkgever opgenomen. Dit zijn met name beginselen die betrekking hebben op de verhouding tussen werkgever en werknemer. Steeds meer organisaties willen hierin een stap verder gaan, want goed werkgeverschap draagt bij aan gelukkige werknemers en daardoor aan het succes van de organisatie. Als zodanig is goed werkgeverschap ook onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen laten bij het nemen van bedrijfsbeslissingen niet alleen het effect op de winst, maar ook de gevolgen voor mensen binnen en buiten het bedrijf en het milieu een belangrijke rol spelen.

Wij hebben een checklist gemaakt om bewustwording te creëren en inzicht te krijgen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze checklist bevat ook het onderwerp ‘Werkgeverschap’. Dit onderdeel bevat vragen die als volgt gerubriceerd zijn:

 1. Werkomgeving
 2. Stimuleren gezondheid
 3. Welzijn van de medewerkers
 4. Rapportage op gebied van HR

Wij geloven dat deze onderwerpen in hoge mate bepalen of uw HR Beleid met recht kan worden omschreven als maatschappelijk verantwoord, of zo u wilt: duurzaam. Ook bepalen deze onderwerpen in hoeverre u invulling geeft aan goed werkgeverschap.

 

Stap 1: Werkomgeving

In Nederland staat in de Arbowet dat alle plekken waar mensen werken, zo veilig en gezond mogelijk moeten zijn. Er staat echter niet in hoe bedrijven dat precies moeten aanpakken. De verplichte Risico- Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is als onderdeel van de Arbowet een algemeen onderzoek naar de gevaren en risico’s binnen het bedrijf.
Dit levert de volgende inzichten op:

 • Welke arbeidsrisico’s zijn er voor het personeel
 • Welke maatregelen zijn er al genomen om schade aan de gezondheid van personeel te voorkomen
 • Welke maatregelen moeten er nog genomen worden (plan van aanpak)

De Arbowet en RI&E bevatten prima basisverplichtingen, maar deze bepalen nog niet of een medewerker zich prettig voelt. De grootte van de werkplek, de afstelling van de stoel etc. liggen vast in de wet, maar het design van het kantoor bijvoorbeeld heeft ook invloed op het welzijn van de medewerkers. Niet ieder bedrijf is gevestigd in een ‘state of the art’ kantoorpand, maar relatief simpele maatregelen kunnen in ieder pand bijdragen aan het prettig voelen in de werkomgeving.

Enkele voorbeelden:

 • Promoot fysieke beweging
 • Plaats planten in iedere ruimte
 • Biedt werknemers verschillende soorten werkruimten. Een kantoortuin heeft voordelen, maar leidt ook af
 • Creëer, indien mogelijk, ruimten waar mensen zich kunnen terugtrekken om geconcentreerd te kunnen werken, overleg te hebben etc.
 • Gebruik kleuren en materialen in het kantoor die de gemoedstoestand bevorderen

 [/vc_column_text][vc_column_text padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ border_top=”1″ border_right=”1″ border_bottom=”1″ border_left=”1″ border_color=”#000000″ border_style=”solid” border_radius=”1″]Enkele jaren geleden bezocht ik regelmatig een bedrijf in het centrum van Amsterdam. In die periode werden verdiepingen heringericht. Geen vaste werkplekken met lades meer, maar tafels met een scherm en een mooie kastenwand, waar iedere medewerker een kast had om laptop, documenten en persoonlijke spullen in op te bergen. Het hart werd gevormd door een centrale ruimte, met koffie en theefaciliteiten (met een door de medewerkers zelf geteste en uitgekozen koffiebonen machine) een keuken-/leestafel en een plantenrek. Iedereen die dat wilde kon een plantje bij zijn werkplek zetten, onder de voorwaarde dat hij aan het eind van de dag weer werd teruggezet en verzorgd werd. Een vergaderruimte was bijvoorbeeld ingericht als een klassieke bibliotheek in een landhuis, met boekenkasten, fauteuils en al. De werkdruk bij dit bedrijf is vrij hoog, maar met het creëren van deze werkomgeving wordt wel bereikt dat medewerkers in een prettige omgeving op effectieve wijze kunnen werken. De flexibele werkplekken werden ook ingevoerd omdat er door groei van de onderneming en het aantal personeelsleden theoretisch steeds meer ruimte nodig was, terwijl vanwege reizen, parttime- en thuiswerken in de praktijk vaak velen niet aanwezig waren. Naast een prettige werkomgeving ook een kostenbesparing op huisvesting.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]