Categorieën
Wet- en regelgeving

Maatschappelijk verantwoord: de nieuwe norm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sneeuwbaleffect

Recentelijk zijn de uitkomsten van een onderzoek naar duurzaam ondernemen in het MKB gepubliceerd. Het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel was verantwoordelijk voor het onderzoek. De uitkomsten zijn redelijk voorspelbaar, maar geven wel stof tot nadenken: waar zit het vast, waar liggen de kansen?

 

Uitkomsten van het onderzoek

Ondernemers in het MKB zouden méér met duurzaam ondernemen doen als:

  • Duurzaam ondernemen kosten bespaart of extra inkomsten oplevert
  • Wet- en regelgeving eisen stelt rond duurzaam ondernemen
  • Klanten meer eisen stellen op het gebied van duurzaam ondernemen
  • Er een duidelijke marktvraag is naar duurzame producten of diensten
  • Bedrijven zich beter kunnen onderscheiden door duurzaam te ondernemen

Waar worstelen MKB-ondernemers mee?

Stijgende kosten, klanten die niet bereid zijn meer te betalen, gebrek aan tijd en/of onvoldoende kennis in huis.

 

Onderzoek ter discussie

De vraag is of de antwoorden in dit onderzoek niet teveel gericht zijn op de korte termijn…? Er is op veel vlakken een tendens gaande dat de vrijblijvendheid niet lang meer zal duren. De Nederlandse politiek lijkt terughoudend, maar wettelijke eisen zijn er al, of gaan komen.

Voorbeelden van wet en regelgeving:

  • De wet milieubeheer stelt al jaren eisen op gebied van energiebesparing, de overheid handhaaft sinds 2019
  • Belasting op CO2 uitstoot bestaat al in andere landen, dat gaat hier ook zeker komen
  • De ban op wegwerpplastic wordt vanaf 2021 EU-breed ingevoerd

 

Kwestie van tijd: sneeuwbaleffect

Door deze wet- en regelgeving (en de handhaving ervan) zullen klanten ook meer eisen stellen. Daarnaast wordt maatschappelijk verantwoord inkopen de norm. Dit leidt tot transparantie in de keten en een focus op arbeidsomstandigheden bij productie, de impact op het milieu en het betalen van een eerlijke prijs voor producten en diensten.

 

Klaar voor de toekomst

Kortom: als het balletje eenmaal aan het rollen gaat, zullen de ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen. Door nu te onderzoeken hoe u met concreet beleid maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen, bereidt u zich voor op de onafwendbare marktwerking die binnen afzienbare tijd zal ontstaan.

Casty Consult kan u daarbij ondersteunen met een MVO Business Case. In korte tijd voeren we een nulmeting uit door middel van een questionnaire. Deze nulmeting resulteert in een rapportage.  Hierin geven we aan bij welke thema’s aanzienlijke verbetering mogelijk is door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Hoe u de maatregelen kunt nemen en welke kostenbesparing en vergroting van commerciële kansen u hiermee kunt realiseren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]