Categorieën
Bedrijfsvoering Werkgeverschap

Rapportage op het gebied van HR

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is een breed begrip. Steeds meer organisaties willen een stap nemen; goed werkgeverschap draagt namelijk bij aan gelukkige werknemers en daardoor ook aan het succes van de organisatie. U leest in verschillende blogs hoe u in 4 stappen op een snelle en gemakkelijke manier kunt bijdragen aan goed werkgeverschap. Deze week stap 3.

  1. Werkomgeving
  2. Stimuleren van gezondheid
  3. Welzijn van medewerkers
  4. Rapportage op gebied van HR

 

Stap 4: Rapportage op het gebied van HR

Het opstellen van een sociaal jaarverslag is geen verplichting, tenzij een organisatie een personeelsvertegenwoordiging heeft. Ook in dat geval gaat het slechts om minimaal 1x per jaar een rapportage over het sociaal beleid dat gevoerd is en het aantal personen en verschillende groepen die er werken. Indien er sprake is van meer dan 500 werknemers is een MVO-jaarverslag wel verplicht.

Hoe meet u of uw organisatie voldoende invulling geeft aan goed werkgeverschap? Wij stellen in onze checklist enkele vragen over rapportages.

Het monitoren van HR-meetinstrumenten draagt in onze optiek bij aan bewustwording of het HR-beleid als maatschappelijk verantwoord kan worden beschouwd. Als er geen werknemerstevredenheid wordt gemeten en de effecten van de HR-activiteiten niet worden gemonitord, worden conclusies alleen op gevoel bepaald. Dit is juist iets wat u niet wilt als u goed werkgeverschap nastreeft. Dergelijke activiteiten vragen geen grote investeringen, maar leveren uiteindelijke wel het een en ander op.

Op transparante wijze meten en rapporteren verbetert de kwaliteit van beslissingen en verhoogt de betrokkenheid.

 

[/vc_column_text][vc_column_text padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ border_top=”1″ border_right=”1″ border_bottom=”1″ border_left=”1″ border_color=”#000000″ border_style=”solid” border_radius=”1″]

Dit jaar was ik medeauteur van de MVO-paragraaf van het externe jaarverslag van een bedrijf. In dit verslag hebben we niet alleen beschreven wat de core values zijn, welk HR-beleid wordt gevoerd, hoeveel mensen werkzaam zijn en welk ziekteverzuim is geregistreerd. Maar ook hoe het bedrijf bij wil dragen aan het welzijn van haar medewerkers, op welke wijze het in de productie omgeving en magazijn gevaarlijke situaties tracht te voorkomen en hoeveel incidenten met welk verzuim er zijn geweest.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]Bent u benieuwd naar wat Gerard voor u kan betekenen? Neem dan contact op via gerard@castyconsult.nl of 06-50617286.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row icon=”” divide_line=”” divide_line_width=”90″ divide_line_height=”1″ divide_line_color=”#ff655c” text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”” animation=”” animation_style=”fadeInUp” animation_duration=”0.8″ animation_delay=”0.4″ animation_offset=”95%” parallax=”” parallax_start=”transform:translateY(50px);” parallax_end=”transform:translateY(-50px);” custom_heading_letter_spacing=”” custom_heading_font_weight=”” font_italic=”” responsive_font_size=”” link=””][vc_column][vc_custom_heading text=”Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom MVO?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23303450″ use_theme_fonts=”yes”][agni_button value=”Meld mij aan” url=”https://castyconsult.activehosted.com/f/2″ radius=”60px” choice=”accent” size=”lg” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]